Peleng 3,5/8 mm fisheye

Rybí oko se říká speciálním objektivům s úhlem záběru 180° ve všech směrech a typickým kulovým zkreslením perspektivy. Aby toho bylo dosaženo, objektiv nevykresluje plný formát políčka, ale vepsaný kroužek, který je při použití na digitálních zrcadlovkách podle crop faktoru příslušně oříznut. Pro pořádek ještě uvedu, že existuje i tzv. diagonální rybí oko, které má úhel záběru 180° pouze po úhlopříčce a vykresluje celé políčko.

A jak se s ním fotí?

Vy z vás, kdo si nedokážete představit, jak vypadá fotka rybím okem, možná znáte „panoramatická“ dveřní kukátka, která vidí i „za roh“. Přesně tak fotí rybí oko. Pro fotografy, co jsou zvyklí na moderní AF objektivy (mě nevyjímaje), bude focení zpočátku neohrabané. Typický postup při focení manuálními objektivy je takovýto: kroužek na nastavení pracovní clony (2) dáme do polohy Unlock – tím se vlastně otevře naplno clona a umožní nám tak vidět v hledáčku světelný obraz – a clonovým kroužkem (1) navolíme příslušnou clonu. Ostřícím kroužkem (3) zaostříme a potom teprve přestavíme kroužek (2) do polohy Lock a přivřeme tím clonu na nastavenou hodnotu. Snadno se na to však zapomene a pak místo požadovanou clonou fotografujete na plně otevřenou clonu. Nastavíme na fotoaparátu čas podle expozimetru (v režimech M a Tv) a exponujeme. Zní to krkolomně, ale pokud se příliš nemění světelné podmínky, stačí parametry nastavit jednou a s přesným ostřením u Pelengu si taky není třeba příliš lámat hlavu, při ohniskové vzdálenosti 8 mm je hloubka ostrosti dost veliká.

Protože objektiv je plně manuální bez elektronických kontaktů, nepředává fotoaparátu údaj o nastavené cloně – neuvidíte clonové číslo na stavovém LCD ani jej nenajdete v exifu. Příjemné je, že vzhledem k úhlu záběru se snadno fotí „poslepu“ – stačí prostě fotoaparát natočit někam směrem k focenému objektu a máte téměř stoprocentní jistotu, že fotografovaný objekt bude na fotce. Užitečné je to například při fotografování skateboardu, snowboardu a podobně, kde stačí natáhnout ruku s přístrojem k překážce a mačkat spoušť. Přináší to ale i nevýhody. Musíte si třeba dávat pozor, abyste si nevyfotili vlastní nohy, stejně tak pokud jste zvyklí držet přístroj levou rukou za objektiv, hrozí, že bude váš prst vidět na fotografii. Objektiv také z principu hodně zkresluje a předměty jsou ve skutečnosti mnohem blíže, než se jeví v hledáčku a může se stát, že si přední čočkou ťuknete do fotografovaného objektu dříve, než byste to čekali.

Použití klasických filtrů před objektivem je kvůli úhlu záběru nemožné. Do zadní části se dají našroubovat filtry dodávané výrobcem, ale mezi nimi není polarizační filtr a klasické želatinové není kam vložit. S polarizačním filtrem se tedy nejspíš rozlučte. S bleskem je také trochu problém, ani s rozptylkou nepokryje rovnoměrně celý úhel záběru.

Pár slov na závěr

Objektiv je typicky východní poctivé konstrukce a stejně tak typicky nedotažený v některých oblastech. Určitě má vady na kráse, ale pro toho, kdo chce objevovat kouzla nevšedního úhlu záběru a perspektivy a nemůže nebo nechce utratit příliš mnoho peněz, je to dobrá volba, které nebude litovat.

Kde ho koupit?

Na úplný závěr se s vámi podělím se zkušenostmi z nákupu. Já objektiv kupoval jako nový na ebay.com, ale jak jsem později zjistil, tak kontakt na ebayi byl pouze na zprostředkovatele kvůli platbě, zásilka přišla přímo z Běloruska. Jak jsem se také dozvěděl od odesílatele, na webové stránce http://www.eastwave.ca je velký výběr objektivů východní provenience. Platba pomocí elektronické platební karty, bankovním převodem či přes službu Pay Pal je samozřejmostí. Pro ty, co nemají ani jednu z předchozích možností, jde po domluvě bez problémů zaplatit s využitím služeb Western Union. Komunikace probíhá v angličtině, objektiv pak dorazí cca za dva týdny poštou kam udáte nebo, jak mi bylo nově sděleno, je možné si jej vyzvednout v pražské „pobočce“. Pokud si jej necháte poslat poštou, přijde jako cenné psaní, placení cla se nemusíte bát.

Ukázkové fotky

14. Nokia Snow Jam, f8, 1/640s 15. Nokia Snow Jam, f11, 1/800 s
16. Pražský půlmaratón, f16, 1/8 s 17. Mattis, f16, 1/20 s
18. Plochá dráha, f5,6, 1/250 s 19. Sloup, f8, 1/400 s

Zhodnocení

Klady Zápory
poctivá mechanická konstrukce vnitřní odlesky při světelném zdroji v krajích obrazového pole
kromě vnitřních odlesků při zdroji světla v krajích snímku výborná optická kvalita nekompatibilita s některými zrcadlovkami (zrcátko naráží do objektivu)
úhel záběru a efektní kulová perspektiva nemá autofokus a elektroniku
cena konstrukční nedomyšlenosti

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (36)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram