Test fototiskárny HP Photosmart 8250

HP Photosmart 8250 je prvním modelem firmy Hewlett-Packard v oblasti maloformátových fototiskáren, který konečně používá šest oddělených náplní s novými inkousty HP Vivera. Směrování na široký okruh fotoamatérů odpovídá i relativně nízká cena zařízení. Další se dočtete v následujícím článku.

Úvod

Testovaná tiskárna je určena především amatérům, kteří se nespokojí se zpracováním svých snímků v digitálním fotolabu a mají vyšší ambice, než produkovat snímky 10×15 cm. Tiskárna HP Photosmart 8250 je řešení firmy Hewlett-Packard, které tyto požadavky splňuje a využívá k tomu nově vyvinuté technologie.
Umožňuje velmi rychle tisknout fotografie od formátu 9×13 cm přes formát A4 po panoramatické snímky 21,5×61 cm. Nové inkousty HP Vivera rychle zasychají a na nových doporučených papírech HP Advanced Photo Paper je to výhodné např. pro oboustranný tisk brožur či letáků.
Velkým pokrokem je zavedení oddělených inkoustových náplní, které pro fototiskárnu použila firma Hewlett Packard poprvé. Tiskárna HP Photosmart 8250 má proto nejlevnější provoz z hlediska spotřeby inkoustu.

Konstrukce

K testu byla k dispozici tato konfigurace:

  • Tiskárna HP Photosmart 8250
  • napájecí adaptér s kabelem
  • User manual – Quick Start Guide
  • HP Photosmart CD (ovladače, programy)

Základní konstrukční údaje

Materiál skříně odolný plast
Hmotnost 8,5 kg
Výška x šířka x hloubka 16×44,7×38,5 cm
Vstupní zásobníky papíru jeden pro A4 , jeden pro fotopapír max. 10×15, 100 listů kancelářského papíru, 20 listů fotopapíru
Dráha papíru U (papír se otočí o 180 stupňů)
Napájecí zdroj oddělený, světelná indikace připojení do sítě
Oboustranný tisk pouze s dokoupeným adaptérem
Displej barevný, 2,5“, 480×234, 16 mil. barev
Sloty pro paměťové karty CompactFlash I/II, SD/MMC, SmartMedia, Memory Stick, xD-Picture card
Rozhraní USB 2.0
Bluetooth s dokoupeným adaptérem

Design tiskárny sleduje linii, používanou v předcházejících analogických modelech (8450, 8150) a působí solidním dojmem.

Čelní pohled na tiskárnu

Vpravo nahoře jsou sloty pro paměťové karty, vpravo dole je USB port, do kterého lze pro přímý tisk připojit fotoaparát nebo volitelný adaptér Bluetooth. Zásuvka pro napájecí zdroj a USB port pro připojení tiskárny jsou na zadní straně. Nad vstupní zásobníky papíru A4 a fotopapíru 10×15 se zasunuje plastová deska, na kterou vystupuje potištěný papír. Tu je nutno při vkládání papíru do vstupních zásobníků odstranit, což je poněkud nepraktické (u některých tiskáren HP se vhodněji odklápí nahoru).
Napájecí zdroj je, jak je typické u tiskáren HP, oddělený, novinkou je, že jeho zapojení do sítě alespoň indikuje světelná dioda.
Ovládací panel je vyřešen již více-méně standardizovaným způsobem, ovládací prvky jsou jak z hlediska technického, tak i ergonomického dobře navrženy.

Ovládací prvky a displej Inkoustové náplněv tiskárně

Uspořádaní inkoustových kazet je vidět po odklopení přední stěny tiskárny. Výměna kazet je zcela bezproblémová a je řízena tiskárnou v dialogu s uživatelem.

Inovace technologie tisku u HP 8250

Základní údaje o technologii tisku

Označení Photoret IV
Barvy nové inkousty Vivera, CcMmYk
Náplně individuální pro každou barvu, obsah 4 ml C, 5,5 ml c, 3,5 ml M, 5,5 ml c, 6 ml Y, 11/22 ml K
Velikost kapky 5 pl
Počet trysek 650 na jednotlivou barvu, celkem 3900 v tiskové hlavě
Rozlišení max. 4800×1200 dpi

Zcela nově je vyřešeno vedení inkoustu ze zásobníku do tiskové hlavy.

Schema vedení inkoustu

Inkoust se čerpá z náplní šesti hadičkami do tiskové hlavy. Vtipně je vyřešena recyklace drahého inkoustu po odstranění rozpuštěného vzduchu, který způsobuje chyby při tisku a nakonec může i poškodit tiskovou hlavu. Na rozdíl od obvyklého řešení, kdy se inkoust s bublinkami vzduchu vypudí tryskami z hlavy a je pro tisk ztracen, zde se malé množství inkoustu pohybuje v obchvatu mezi zásobníkem a tiskovou hlavou. V okruhu je zařazena odvzdušňovací komora, ze které se vypouští oddělený vzduch. Inkoust zbavený vzduchu se vrací zpět do zásobníku a je opět k dispozici pro tisk.
Systém správy inkoustu rovněž přesně měří spotřebu inkoustů. Pokud pro tisk vybraného obrázku není k dispozici dostatečného množství některého z inkoustů, tiskárna vydá varování, čímž se zabrání zbytečnému plýtvání papírem a inkoustem.
Další inovací je nová automatická detekce typu papíru pomocí speciálního čidla, které zjistí druh papíru a nastaví tiskárnu pro dosažení optimální kvality výstupu.

Autonomní tisk

Možnosti autonomního tisku

Prohlížení fotografií ruční, 9 fotografií na obrazovce, prezentace
Tisk z paměťových karet z pěti typů karet, snímky lze z karty přehrát do počítače
Tisk z fotoaparátu respektuje protokol PictBridge
Výběr fotografií k tisku všechny, jen některé, rozmezí, výběr začerněním nátisku
Úpravy fotografií červené oči, jas, rámeček
Tónování fotografií černobílé foto, sepia, antique
Bezokrajový tisk standardní, lze změnit
Ořez ano
Zvětšení max. 5×
Tisk doplňujících informací datum a čas
Rozvržení stránky 1–9 fotografií na stránku
Pasové fotografie ano
Panoramata tisk na papír 10×30 cm
Index print ano
Snímky z videosekvencí 9 vybraných snímků

Testovaná tiskárna má prakticky všechny vymoženosti, které jsou v současné době požadovány. Plně uspokojí požadavky uživatelů, kteří jsou zaměření na běžnou upomínkovou fotografii a vyžadují rychlé vytištění fotografií po návratu z dovolené či okamžitý tisk na společenské události. Pro výběr z většího počtu fotografií je zajímavá možnost označení požadovaných obrázků značkovačem na nátisku, který je potom tiskárnou naskenován a řídí tisk vybraných fotografií.

Instalace ovladačů a přibaleného software

K tiskárně se dodávají ovladače pro MS Windows a Mac OS

Požadavky na hardware a operační systém

CPU PC – Pentium II a vyšší, Mac G3 a vyšší
RAM PC min. 64 MB, dop. 128 MB, Mac min. 128 MB
Disková kapacita 500 MB
OS PC –MS Windows 98, 2000, Me, XP, Mac- OS X, 10.2.x a vyšší

Tiskárna má malé požadavky na výkonnost systému, nicméně na silnějších počítačích bude tisknout rychleji. Na CD dodaném s tiskárnou je program Image Zone pro správu a jednoduchou editaci fotografií a jejich tisk; jeho možnosti a limity jsem popsal již v předcházejících testech fototiskáren HP. V souvislosti s možností tisku panoramat ve slušné velikosti upozorňuji, že program Image Zone umí sestavovat panoramata z jednotlivých snímků.
Instalace software proběhla bez problémů a rychleji než u dříve testovaných modelů tiskáren HP. U těch jsem měl občas potíže v případech, kdy na počítači již byly instalovány ovladače pro jiné modely tiskáren. O vylepšení ovladačů svědčí i to, že tisk lze nyní poměrně rychle zastavit a tím ušetřit inkoust, což se u dřívějších modelů často nepovedlo.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Vladis
    Vladis
    04.01.2006 15:08

    myslim, ze v pohode stroj na jednoduchsie fotografie...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram