Kde nalézt mravence a brouky

Všude kolem nás jsou milióny drobných tvorů, kteří většinou unikají našim pohledům. Hmyz je nejpočetnější živočišnou skupinou na Zemi. Na každého člověka připadá více jak 250 miliónů hmyzích jedinců. Samozřejmě i u nás žijí tisíce druhů hmyzu, avšak pokud chcete vidět ty nejbizardnější zástupce hmyzí říše, musíte navštívit tropické oblasti. Při procházce naší přírodou...

… se hmyz ukrývá na nejrůznějších místech, a tak bych vám chtěl v tomto článku některá místa prozradit a poradit kdy a jak který hmyz fotit. Zaměřili bychom se na mravence a na brouky. Berte tento krátký článek jako pomůcku při hledání hmyzu a jak s ním nakládat, když se rozhodneme zachytit jej na digitální, či klasický formát.

Mravenci

Mravenec rodu Camponotus

Mravenci patří mezi blanokřídlý hmyz a jsou příbuzní např. s včelami, vosami a čmeláky. Setkáme se s nimi téměř na každém kroku a to jak v lese, na louce, ale dokonce i na sídlištích ve městech. Většina mravenců je aktivních od časného jara až do pozdního podzimu a dokonce i v teplých zimních dnech.

Nejčastěji focenými mravenci jsou zástupci rodu Formica, především mravenec lesní (Formica rufa). Dělnice tohoto druhu jsou poměrně velké (4 až 9 mm) a tak se dají pro jejich focení použít objektivy, které nám umožňují fotit se zvětšením 1:2, nebo 1:1. Další nespornou výhodou je, že se jejich hnízda dají poměrně snadno najít.

Dělnice mravence Mravenec lesní

Pokud máte makro blesk, nebo jakýkoli jiný blesk, můžete vyrazit na mravence téměř kdykoli. K tomu, abychom docílili ostrých záběrů rychle se pohybujících mravenců nám stačí časy kolem 1/200 s. Pokud však nemáme blesk, je focení mravenců poměrně obtížné, někdy až nemožné. Nejvhodnější je vyrazit na mravence v časných ranních hodinách, při zhoršeném počasí nebo dokonce v zimě, kdy jsou mravenci ztuhlí. Mravence rodu Formica, u většiny našich druhů, prozradí kupovité hnízdo. Hnízda můžeme najít na okraji lesa, lesních pasekách a světlinách, na loukách apod.

Mravenec při obraně Mravenci lesní při práci

Mravence je dobré nefotit přímo na mraveništi, ale vyhledat si některé stezky v blízkosti hnízda, nebo i dále od něj, které procházejí místy, kde je řídká nebo téměř žádná vegetace. Je také vhodné pro zajímavější snímky fotografovat mravence z úrovně jejich očí – tedy ne jen pohled zhora. K tomu může velmi dobře posloužit rýžový stativ, který si můžeme umístit na zem poblíž stezky a v klidu čekat na zajímavou situaci. Poblíž stezky je velmi účinné umístit odraznou plochu, která mravence ještě více projasní a také o něco zkrátí časy expozice. Nebojte se desku použít i v případě, že používáte blesk. Pokud však chcete fotit mravence zcela bez použití blesku, je nutné použít vyšší citlivost (např. ISO 400) a i přesto mít poměrně dobré světelné podmínky, aby časy expozice byly alespoň kolem již zmíněné 1/200 s. Při velkém zvětšení je to však problém a můžete se potýkat s velmi malou hloubkou ostrosti. Pokud máte makro blesk, nebo blesk vestavěný, je fotografování mravenců podstatně jednodušší. Při focení také používám manuální ostření a ostrosti objektu dosahuji pohybem celého aparátu.

Mravenec Mravenec

Pokud byste chtěli fotit i jiné druhy mravenců, hledejte je pod kameny, pod kusy dřeva, v dutinách, v trsech trávy apod. S výjimkou mravenců rodu Camponotus (foto), kteří jsou našimi největšími mravenci a také např. s již zmíněnými mravenci rodu Formica (foto) jde o poměrně malé až velmi malé druhy, které vyžadují vyšší nároky na fotografické vybavení. Samozřejmě můžete použít mezikroužky, nebo close-up předsádky, ale mnohem lepší jsou speciální objektivy jako je např. Canon MPE-65.

Mravenci využívají pro komunikaci chemické látky. Stejně tak používají pachovou stopu pro orientaci v terénu. Každá mravenčí stezka je vlastně „voňavou“ dálnicí. Mravenci se po ní velmi hbitě pohybují a je nesnadné je vyfotit. Existuje však poměrně snadný způsob jak mravence na okamžik zastavit. Vyberete si vhodné místo, kde budete mravence fotit. Nejčastěji stranou od kolonie, někde v polostínu (nikoli na přímém slunci – nebo je možné mravence zastínit) a třeba na vyvýšeném místě, kde můžete dosáhnout rozostřeného pozadí…vhodné jsou např. větvičky apod. V místě kde mravenci očividně sledují jednotnou pachovou stopu ji umažte např. prstem. V místě, kde ji přerušíte se mravenci vždy zastaví a hledají ji. A právě nyní je čas na exponování snímku. Mravenci hledají stopu a často se i několik vteřin pohybují na jednom místě. Po několika vteřinách se však některý z mravenců odhodlá a chybějící stopu doplní. Tuto malou lest můžete využít u všech druhů mravenců. Pokud ovšem mají již vytyčené trasy. Nikoli tedy u samotných jedinců, kteří např. zbloudili, nebo hledají nový zdroj potravy.

Mravenci rodu Lasius Mravenec druhu Lasius flavus

Co však dělají mravenci v průběhu zimy? A je vůbec možné je fotit? Určitě ano. Stejně tak jako ve zbytku roku, tak i v průběhu zimy pamatujte na to, že mravenci, resp. zástupci rodu Formica patří mezi chráněné živočichy a tak neničte jejich hnízda. Když udeří silné mrazy stáhnou se mravenci hluboko do mraveniště, kde kolonie přečkává namačkána na sebe. Masa hmyzích těl produkuje teplo a ta udržuje kolonii při životě stejně jako i některé další druhy hmyzu (myrmekofilní hmyz), které toto místo v průběhu zimy také navštěvují. I v průběhu zimy však nastanou teplejší dny, kdy svítí sluníčko, není sníh a teplota vzduchu se pohybuje někde kolem 10 stupňů. Pokud se takové počasí udrží třeba jen pár dní, začnou mravenci vykazovat větší aktivitu a často můžeme na vrcholku hnízda pozorovat velmi pomalu se pohybující dělnice. A právě to je velmi vhodné období pro focení. Samozřejmě se v této době dají mravenci i vyhrabat, ale pokud s tímto nemáte zkušenosti, raději se do toho nepouštějte. V průběhu zimy také můžeme najít přezimující královny některých dalších druhů. Většinu jich najdeme pod kameny, v zetlelém dřevě či pod kůrou stromů. Takto přezimující jedince bychom měli pouze vyfotit a vrátit je na původní místo, pokud je tedy někam přemisťujete. Samozřejmě nezapomínejte vracet obrácené kameny. V komůrkách, kde mravenčí královny přezimují se udržuje mikroklima, které je pro zdárné přežití velmi důležité.

Mravenec rodu Myrmica Mravenci Formica

Je asi dobré říci, že mravenci dovedou velmi slušně kousat a mravenci rodu Myrmica vám dokonce mohou dopřát i žihadlo – zde se nezapře blízká příbuznost s vosami a včelami. Avšak při fotografování mravenců musíte s kousanci a žihadly počítat.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Topi Pigula 1
    Topi Pigula 1
    03.11.2005 10:56

    Velmi příjemné je číst zasvěceně fotografa nejen o tom JAK, ale i o tom CO fotí. Zdaleka to nebývává pravidlem. Fotky i text jsou skvělé. Většinou si Foptoaparát prohlížím bez přihlášení, ale tentokrát mi to nedalo, abych nepochválil.
    GRATULUJI
    Topí Pigula

  • Peter Oslanec Vrtik
    Peter Oslanec Vrtik
    06.11.2005 03:08

    Super.

  • Michal Unar 1
    Michal Unar 1
    08.11.2005 15:55

    Pěkný článek. Já sám se zajímám o přírodu a fotografuji ji. Fascinuje mně, když se člověk podívá hodně zblízka do trávy či třeba jen list, co vše a jakou krásu může objevit.Různé tvary, barvy atd.To pak vznikají fotky.

  • Ota Lehnert
    Ota Lehnert
    01.12.2005 21:34

    Nemam sice vybaveni na makro, ale po tomhle clanku by mel clovek i chut to zkusit...
    Moc pekne

  • Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    11.05.2010 09:48

    Pavle schanim nejakou literaturu na urcovani mravencu .... nemuzu vsak nic najit ..... neporadis?
    Diky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram