Test fotoaparátu Canon EOS 5D

V následujícím článku vám přinášíme test horké novinky - digitální zrcadlovky Canon EOS 5D, jejíž snímací čip má rozměry shodné s okénkem kinofilmu (tzv. full frame) a cena již nepřipomíná cenu nového osobního vozu. Ke stažení jsou také fotografie v plném rozlišení.

Kategorii digitálních zrcadlovek zatím stále ještě dominují aparáty s formátem snímacího čipu, který je označován zkratkou APS-C a který je v případě přístrojů Canon 1,6× menší než filmové políčko, na které jsme byli doposud zvyklí z klasické analogové fotografie. Od samého začátku digitální éry se však pracovalo na vývoji snímacího čipu, který by měl rozměry shodné s okénkem kinofilmu a postupně se pro něj vžilo označení full frame. Začátky byly těžké a hlavním nedostatkem prvních full frame čipů byla především velmi vysoká výrobní cena. Od vůbec prvního full frame aparátu, kterým byl Contax N však již uplynulo hodně času a prvenství nyní získává Canon, který konečně po letech čekání přichází s prvním fotoaparátem tohoto typu, jehož cena nepřipomíná cenu nového osobního vozu. Je jím profesionální model Canon EOS 5D, na který se nyní podíváme v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

2. Zadní stěna 3. Pohled shora
4. "Útroby"

Jak již bylo řečeno, jedná se o fotoaparát profesionální kategorie a tomu plně odpovídá jeho celková koncepce. Z pohledu mechanického provedení i ergonomie nelze aparátu mnoho vytknout. Tělo je (jak je v této třídě již zaběhnutým zvykem) vyrobeno z robustního kovového odlitku na bázi hořčíkových slitin doplněného o menší plastové díly. O tom, že jde o skutečně odolný korpus se můžete přesvědčit na zajímavých ukázkových snímcích č.8 a 9. Tělo tak jistě bez problémů snese i hrubší zacházení investigativních žurnalistů či reportérů v exotických krajích, i když nemá vodě a prachu odolnou úpravu jako modely série 1D. Tělo také výborně padne do ruky a to i uživatelům s velkou dlaní, protože je dostatečně velké a i jeho hmotnost je “tak akorát“. EOS 5D je po dlouhé době prvním profesionálním aparátem Canon, jemuž chybí integrovaná vertikální spoušť s bateriovým gripem a připomíná proto při zběžném pohledu spíše aparát poloprofesionální třídy. EOS 5D je tak podstatně menší i lehčí než “jedničková“ řada, což považuji spíše za výhodu, protože modely označené jedničkou jsou pro řadu uživatelů velkými a těžkými. Pokud však někomu velké rozměry nevadí, či je dokonce vyžaduje, nebo pro svou práci potřebuje druhou spoušť, tak si může EOS 5D doplnit o obvyklý přídavný bateriový zdroj s vertikální spouští, čímž se jeho rozměry i hmotnost vyrovnají “jedničkové“ řadě.

5. Pravá strana 6. Levá strana
7. Spodní strana

O tom, že jde o skutečně profesionální model nás ujistí zjevný fakt, že aparát není vybaven vestavěným bleskem, který je doménou amatérských a poloprofesionálních aparátů. EOS 5D je naproti tomu určen náročným uživatelům, kteří jednoznačně dávají přednost externím systémovým zábleskovým jednotkám. Jinak je aparát svým rozložením ovládacích prvků i celkovým způsobem ovládání a nastavování velmi podobný, až skoro stejný, jako menší, ale oblíbený a osvědčený poloprofesionální model EOS 20D s menším čipem formátu APS-C. Všechny důležité funkce jsou vyvedeny do samostatných tlačítek, která jsou dobře a srozumitelně popsaná a mají dostatečný zdvih. Jedinou vadou na kráse je opakující se nevhodné umístění hlavního vypínače uprostřed spodní hrany zadní stěny, na jehož aktivaci musíme vždy použít i druhou ruku, protože aparát rozhodně není možné uvést do chodu stejnou rukou, kterou jej držíme. Také ovládání korekce expozice je trošku “nestandardní“ a bez použití uživatelského manuálu na jeho princip mnoho uživatelů asi vůbec nepřijde. Naopak ocenit musím fakt, že Canon zůstal pro pohyb v menu u osvědčeného “kolečka“ s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Tato koncepce je přímo geniálně jednoduchá a ovládání menu je tak snad ještě snazší, rychlejší a logičtější než při použití křížového voliče. Také samotné menu je velmi dokonale propracované, logicky uspořádané a přizpůsobené systému jeho ovládání. K provedení menu jsem neshledal jedinou výhradu. Ukázku designu menu najdete na snímcích č.10 a 11.

8. Canon 5D 9. Canon 5D
10. Design menu 11. Design menu

Velmi příjemný je pohled velkým a jasným hledáčkem, který je opatřen mohutnou gumovou očnicí. Samozřejmostí je dioptrická korekce a také krytka, která je součástí dodávky. Je vhodné ji používat při fotografování samospouští a je prakticky uzpůsobená pro upevnění na popruhu, takže riziko její ztráty je prakticky nulové. V hledáčku pod matnicí je obvyklý stavový displej, který zobrazuje důležité hodnoty nastavení aparátu, bohužel stále s výjimkou citlivosti ISO. Na samotné matnici jsou zvýrazněny ostřící body, které se v případě aktivace červeně zvýrazní, případně doplní o akustický signál. Na horní straně aparátu pak najdeme na levé straně obvyklý kruhový volič pro nastavení jednotlivých fotografických režimů. Na pravé straně pak najdeme hlavní LCD displej s možností podsvícení. Zde najdeme informace o všech podstatných nastaveních aparátu. Ale ani zde nenajdeme při standardním zobrazení informaci o citlivosti ISO. Za zmínku stojí také vybavení tlačítkem pro kontrolu hloubky ostrosti na přední straně u objektivu a také přítomnost konektorů pro kabelovou dálkovou spoušť a také pro studiové zábleskové systémy. Na přední stěně je pak také kontrolka indikující chod samospouště, ale chybí čidlo pro použití IR bezdrátového dálkového ovládání.

12. Snímací čip 13. Digic II
14. WB, (R) 15. Šum
16. Redukce šumu, ISO 3200 (R)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 18:49

    rt: Do batohu asi ne ale do brasny pres rameno celkem bezne, exponuju a schovam do brasny ....

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    05.01.2006 01:30

    A fakt to zasunuti do brasny zvladnes do 4 vterin od namacknuti spouste, neboli od drzeni aparatu u obliceje? To mas teda pri zasouvani napilno. V tom pripade to mas skutecne blby a musis spolehat, ze to kolecko jde tocit natolik ztuha a zapada do aparatu natolik, ze se nepohne.:-) A nebo si to pak pri vyndani zase zkontrolovat, coz je jak uz jsem napsal dobry napad stejne, jelikoz ji tam s oblibou zapominam.

  • Ľubomír Homola Lubo54
    Ľubomír Homola Lubo54
    07.01.2006 02:28

    Michal v časti praktické zkušenosti píšeš:
    "Ocenit musím také systém měření expozice, které je možné v několika samostatných režimech. Asi nejpoužívanějším je systém zónového měření, které využívá 35 měřících oblastí. Dále je k dispozici praktické poměrové měření, svázané s aktivním zaostřovacím bodem.
    Myslím si,že zónové a pomerové meranie je to isté.Canon používa pojmy Celoplošné so zdôrazneným stredom(prázdny štvorček) a Pomerové meranie.(štvorček a vnútri krúžok a v ňom tečka)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.02.2006 14:23

    rt: Prava proto si myslim, ze to neni moc dobre promyslene, protoze me fakt nebavi kontrolovat aparat pokazde, kdyz ho vytahnu z brasny. Rad bych spolehal na to, ze kdyz neco nastavim, tak se to proti me vuli nezmeni ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.02.2006 14:26

    Lubo: Kouknu na to a proverim to. U mereni se pouziva spousta vyrazu a nekdy je to fakt trochu nepresne a clovek se do toho snadno zamota ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (53)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram