Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX8

Maličký elegantní pětimegapixelový fotoaparát využívající stabilizaci obrazu - Panasonic DMC-FX8 nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic. Pokud hledáte kolibříka do kapsy se schopnostmi mnohem větších fotoaparátů a chcete navíc i kvalitní video, přečtěte si následující test.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FX8 Ovládací prvky

Panasonic DMC-FX8 je kompaktní 5Mpx fotoaparát s trojnásobným optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem, manuál a 16 MB SD kartu. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 11 995,– (srpen2005). Nicméně jej lze zakoupit za cenu pod deset tisíc korun. Jde o plně automatický aparát s několika scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000 s. Při videu od 1/30 s. Měření expozice nelze ovlivnit.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Pohled shora

Aparát s rozměry 94×51×24 mm (bez výstupků) a hmotností 155 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi digitální šperky. Já měl k dispozici nádhernou modrou variantu kombinovanou s leštěným bílým kovem. Ovládání je velmi jednoduché. Aparát disponuje pouze automatickými režimy.

Ovládací prvky

Na horní stěně najdete vypínač, spoušť, páčku zoomu a tlačítko pro volbu režimu stabilizace. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Volič režimů je vsazen do těla a vyčnívá z něj jen nezbytná část. Nelze jím otáčet kolem dokola, což je při tomto uspořádání myslím výhodné. Má šest pozic – normální snímání, jednoduchý režim, režim makro, scénické režimy, video, přehrávání. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu.

Pohled zdola

Kovový stativový závit je umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků sloučené s režimem sekvenčního snímání a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu. Musím říci, že ač jsou tlačítka velikostí malá, tak jsou skvěle hmatem čitelná. K ovládacím prvkům bych tedy neměl u tohoto aparátu naprosto žádné výhrady.

LCD a CCD

Zadní strana

2" LCD má rozlišení 114 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. Nicméně jsou úhly, při nichž jsou odrazy intenzivnější, než obraz na LCD a pak pomůže pouze přiclonění rukou. CCD je 5 Mpx čip velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 2560×1920 bodů. Nižší rozlišení jsou 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 640×480 a 256×1440, 1920×1080 (16:9). V režimu video 640×48 či 320×240 bodů. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Aparát disponuje objektivem Leica DC Vario. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 10 nejdelší ohnisko. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 35 mm – 105 mm.

Následují tabulka ukazuje reálné ostřící vzdálenosti naměřené od hrany objektivu a přibližné rozměry snímané plochy.

f 35 mm f 105 mm
Normální režim 20 cm
20 cm x 15 cm
40 cm
14,5 cm x 11 cm
Makro/Jednoduchý režim 5 cm
52 mm x 39 mm
28 cm
8 cm x 6 cm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram