Test fotoaparátu HP Photosmart R717

HP Photosmart R717 je další stylový fotoaparát od HP. Bude tak populární jako HP R707? S ní má stejný design, patrně stejnou optiku, větší displej a 6,2 Mpx čip. Doporučená cena je 8489,-Kč, s dokovací stanicí 10499,-Kč.

Úvod

HP R717

Fotoaparát HP R717 je následovníkem populární HP R707. Má s ní společného opravdu mnoho, od designu po software. Liší se především vlastnostmi, které potěší. Větší displej a především 6-ti Mpx čip udělají radost každému.

Konstrukce

Zepředu LCD
Shora Zespodu
S objektivem S objektivem

Tělo – Kovová konstrukce s plastovými prvky, opatřenými pogumováním výborně sedí v ruce. Pogumování znatelně přispívá k jistotě držení fotoaparátu a k lepšímu hmatovému rozlišení hladkých ovládacích tlačítek, vyrobených z šedého plastu. Fotoaparát se opět zapíná posuvným vypínačem, umístěným v horní části zadní stěny, vpravo od hledáčku. Vpravo od vypínače je do půlkruhu umístěné ovládání zoomu a pod ním je obvyklý křížový ovladač, mající uprostřed potvrzovací tlačítko „OK“. Všechny další ovládací tlačítka na zadní stěně fotoaparátu jsou soustředěna kolem 1,8"displeje. Na horní stěně najdeme vpravo volič motivů, u levé ruky pak spoušť fotoaparátu a zvláštní spoušť videa, odlišenou výstupkem. Na spodní stěně je stativový závit, konektor pro spojení s kolébkou a prostor pro Li-ion baterii HP R07 a SD/MMC kartu. Na levé stěně je pod gumovým krytem obvyklá sada konektorů pro napájení, dobíjení a USB 2.0 výstup. Tělo má rozměry 98,5mm x 35,3mm x 60 mm a bez baterie a SD karty váží 180 g, tedy stejně, jako R707.
Rozmístění ovládacích tlačítek je velmi dobře vyřešeno. Vše je pohodlně v dosahu a při ovládání oběma rukama si nepřekáží. Ze zadní stěny na nás svítí a bliká, kromě displeje, kontrolka připravenosti fotoaparátu, indikace nahrávání kamery, indikace zaostření a indikace blesku. Po kratší práci s fotoaparátem lze již hmatem rozlišit jednotlivé ovladače a najít i po tmě ten správný. Milou novinkou je zmíněná spoušť pro video.

S objektivem Bok

CCD čidlo a zpracování obrazu – 6,2 Mpx snímač CCD má úhlopříčku 1/1/8"palce ( 9,075 mm). Obraz je zpracován ve formátu JPEG. Je možné volit z rozlišení 6Mpx, 4Mpx, 2Mpx a VGA , ze čtyř stupňů komprese. Citlivost lze volit ISO 50, ISO 100, ISO 200 a ISO 400 a to i automaticky. Jako specialitu lze při zpracování obrazu využít dva stupně tzv. „Adaptivního osvětlení", které vyrovnává příliš velké rozdíly v kontrastu a vytáhne detaily ze stínů i světel. (Funguje to lépe, než podobná funkce v grafickém softwaru). První stupeň této zajímavé funkce nepatrně mění tonalitu snímku. Je zajímavé, že silnější, druhý stupeň zachová barvy stejné, jako při vypnuté funkci. Tento problém byl i u HP R707. Obraz můžeme uložit na SD/MMC karty do kapacity 2 GB (HP doporučuje SD karty), nebo do vnitřní paměti 32 MB.

Zaostřování – Fotoaparát ostří TTL systémem porovnání kontrastu. Tohoto ostření lze použít i při nižších hladinách osvětlení, kdy se zapíná pomocné osvětlení. K ostření lze využít i režimu manuálního ostření, zaostření na nekonečno a makro-rozsah. Automatické ostření pracovalo poměrně spolehlivě i v nižších hladinách osvětlení. Ruční ostření, tak jako u ostatních testovaných kompaktů, není příliš spolehlivé. Fotografie v rozsahu Tele jsou náchylné na roztřesení. V rozsahu Wide ostří objektiv od 0,5 m do nekonečna, v Tele pak od 0,7 m do nekonečna. Režimem Makro tuto vzdálenost zredukujeme do mezí Wide na 0,14 – 0,9 m, v rozsahu Tele na 0,5 – 1,0 m.

Hledáček a LCD displej – Optický hledáček (bez optické korekce) zabírá jen málo přes 80% snímané plochy s obvyklou paralaxou, přesnějšího umístění snímku rozhodně dosáhneme při jeho kompozici na 1,8"TFT displeji se 130 572 aktivními body ( 558×234 ).Displej tvoří barevná aktivní TFT LCD matnice se zadním osvětlením. Displej je větší, než měla HP R707 a také se s ním lépe pracuje. Je celkem použitelný i za prudkého slunce.

Blesk

Vestavěný blesk – Poměrně silný vestavěný blesk osvětluje scénu rovnoměrně, úbytky světla v rozích snímku jsou přijatelné. Blesk má dosah v režimu Wide 5 m, v režimu Tele 2,8 m. Při zkušebních snímcích na automat zcela pokryl všechny scény v průměrně velkém bytě. Venku, nebo ve velkých sálech by mohly z větších vzdáleností nastat problémy. Jako vynucený blesk pro vyjasnění stínů v exteriéru také vyhoví (i když v tomto případě můžeme úspěšně použít i funkci Adaptive Lighting).

Objektiv – 3× optický zoom f2,8–4,8/8mm – f4,9–8,4/24mm – ekvivalent film 35 mm: 39mm-117mm. Lze využít ještě 8× digitálního zoomu, ovšem se známou ztrátou kvality. Objektiv u tohoto fotoaparátu se mně zdál lepší, než u dříve testované HP R707, ale domnívám se, že jeho konstrukce i výrobce jsou stejní a rozdíl v kresbě je dán jen konkrétními testovanými kusy. Objektiv nemá žádné upevňovací prvky pro přídavné zařízení, ve vypnutém stavu je zcela zasunut do těla fotoaparátu, po zapnutí se vysune na nejkratší ohniskovou vzdálenost.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram