Podvodní pouzdra

Asi každý z nás občas zatouží vyzkoušet něco nového. Když projdete Galerii FotoAparátu.cz, tak naleznete jednu kategorii fotografií, která zatím nemá mnoho zástupců. Je jí podvodní fotografie. Jedním z důvodů je nutnost pořídit si nebo zapůjčit speciální vybavení. V článku se pokusím přiblížit výhody a nevýhody pevných podvodních pouzder pro Nikon D70 a Nikon Coolpix 5900, která nám k testu zapůjčila firma podvodnipouzdra.cz.

Bazén

I zde se pouzdro dobře uplatní. Dokumentační fotografie z vodního ragby či výcviku potápěčů to jen dokazují.

Z bazénu (D70) Z bazénu (D70)
Při výcviku (N 5900)

Akvária

No a pokud jste nadšený akvarista, tak ani tady rozhodně nezapomenete svoje zvířátka zvěčnit.

Rybičky (N 5900)

Závěr

Všem, kteří hodlají fotoaparát teprve zakoupit a současně uvažují o jeho použití na dovolené kdekoliv u vody, doporučuji zjistit, zda se na jejich vybraný model dá zakoupit podvodní pouzdro. Pokud neexistuje pouzdro pevné, pak bych doporučil poohlédnout se po pouzdru univerzálním. Snímky, případně video, které tak získáte, budou skvělé.

Děkuji www.podvodnipouzdra.cz za zapůjčení obou pouzder, p. Cinkovi za zapůjčení „oblečku“, bez kterého bych zmrznul a p. Jančatovi za praktické testování obou pouzder v hloubkách, kam se bez dýchacího přístroje již není možné obvykle ve zdraví dostat.

A dovolte mi osobní poznámku: bylo perfektní poznat lidi „z pod vody“. Hodně jsem slyšel a hodně se dozvěděl o potápění.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    11.07.2005 11:12

    Dik za clanek, ale jen bych dodal ze profesionalni podpovdni pouzdra treba od Ikelite, Sea&Sea, atd na fotaky typu D-70 bych zakoupil v pripade kdy se podvodnimu fotografovani budu venovat opravdu dost intenzivne - cena takoveho pouzdra, prislusneho portu a stejne nutneho blesku (nebo radsi dvou) vyjde hrave na 70 tisic a vic. Na foceni "na dovolené kdekoliv u vody" bych asi zauvazal spis nad koupi obycejneho kompaktu s pouzdrem i kdybych ten D 70 uz vlastnil. Jinak neni problem sehnat pouzdro na temer jakykoliv fotak i stary a treba Ikelite dela pouzdra na individualni zakazku - ovsem za adekvatni cenu :)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    11.07.2005 12:09

    Přesně tohle z článku imho vyplývá. A sám to časem udělám. Pouzdra Ewa-Marine jsou totiž také velmi zajímavá (na dovolenou někde u vody).

  • Jiří L.
    Jiří L.
    12.07.2005 21:04

    Hmm.. hmm... Aspoň se vám nemohlo pod vodou stát, že to "neudržíte"! Problém s rotřeseným foťákem se tady nejspíš (do jisté míry) eliminuje... ;-)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    13.07.2005 09:52

    Ad roztřesení: to je zajímavější. Z fotek u Ikelite usuzuji, že lze udržet delší časy. Evidentně je to "odporem" prostředí a výborným obouručním držením. U malých pouzder to tak zásadní nebude.

  • Jirka Mlčoch
    Jirka Mlčoch
    19.08.2005 00:27

    moc pekny clanek, u ktereho jsem si dobre pocetl

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram