Test fotoaparátu Nikon Coolpix 5600

Nikon Coolpix 5600 je malý plně automatický fotoaparát, u kterého výrobce kladl maximální důraz na jednoduchost a pohodlnost ovládání. Jaké funkce má a jaké fotografie s ním dokážete vytvořit Vám prozradí následující redakční test, ke kterému jej zapůjčila firma Nikon.

Vlastnosti aparátu

Nikon Coolpix 5600 Zadní strana

Nikon Coolpix 5600 je další z řady Coolpixů, který má pouze plně automatický režim a jeho funkce a ovládání míří k zákazníkovi, který vyžaduje perfektní fotografie bez nutnosti znát cokoliv o fotografování. Napomáhá tomu i čip s rozlišením 5 Mpx, jehož velikost je 1/2,5". Trojnásobný optický zoom (cca 19 kroků) o rozsahu 35 mm až 105 mm v přepočtu na 35 mm film je doplněn čtyřnásobným digitálním (cca 15 kroků). Za zhoršených světelných podmínek (chvíli po rozsvícení pouličního osvětlení) aparát velmi špatně ostřil, respektive nezaostřil vůbec. Za dobrých světelných podmínek ostřil dobře a rychle. V režimu makro je ale potřeba místo zaostření kontrolovat.

Přístroj je vybaven interní pamětí o velikosti 14 MB, což jistě při maximálním rozlišení není mnoho, ale než zakoupíte kartu podle svého uvážení, postačí.

Baterie a karta Dolní strana

Na pohled maličké tělo má rozměry 85×60×35 mm a hmotnost 192 g včetně baterie a karty. Aparát napájí dvě tužkové baterie AA. Nemusíte se bát, že s nimi neuděláte dost snímků. Pokud budete mít aparát neustále zapnutý, budete vše neustále a dlouze prohlížet a budete používat blesk u poloviny expozic, naexponujete více než sto snímků. Pokud prohlížení a „hraní si s aparátem“ omezíte, naexponujete přes dvě stě fotografií. Vše při zapnutém LCD a s bateriemi NiMH 2100 mAh.

Horní strana Pohled z boku

Na horní straně přístroje je kromě dobře ovladatelné spouště již jen mikrofon a stavová LED (signalizuje stav aparátu). Reproduktor naleznete na levé straně nad USB konektorem, který je krytý gumovou krytkou. Na pravé straně je skryt prostor pro SD kartu. Dolní strana skrývá prostor pro baterie AA a uprostřed ní je plastový stativový závit. Jak je v této třídě vzhledem k rozměrům obvyklé, u aparátu na stativu nelze vyměnit baterie.

Zadní strana obsahuje vše ostatní. LCD o rozměru 1,8" s 80 000 body, jehož čitelnost byla nezávisle na osvětlení výborná. Jeho pokrytí činní cca 97 % snímané plochy. Můžete použít i optický průhledový hledáček s reálným zobrazením zoomu a 82% pokrytím. Na téže straně najdete i hlavní otočný volič režimů. Křížové tlačítko s volbou režimu makro, režimu blesku a nastavením samospouště (10s) je umístěno pod ním. Tlačítko pro přehrávání najdete v dolní části vedle tlačítka pro mazání snímků. Ovládací tlačítka zoomu jsou zcela nahoře.

Na jednom boku kryt zakrývá prostor pro kartu SD, na druhém gumová krytka USB a AV konektor.

Fotoaparát dokáže měnit clonu od 2,9 do 8,2. Hodnoty clon závisí na použitém zoomu (na W je f 2,9 a 4,6). Nejkratší čas je 1/3000 s , nejdelší 4 sekundy v některých režimech, např. ohňostroj. Čas volí aparát zcela libovolný. ISO volí aparát v rozmezí 50 – 200 a to libovolnou hodnotu, tedy nikoli ve skocích. Hladina šumu je při ISO 200 výborná.

Aparát „startuje“ přibližně 2,5 sekundy, vypne se do 2 s. Rozdíl je dán nutností přidržet tlačítko při zapnutí. Bez namáčknutí spouště exponujete fotografii do 0,7 s a s namáčknutím do 0,25 sekundy. Znamená to, že první fotografii dokážete do 3,5 sekundy. Hodnoty nejsou nijak mimo běžné hodnoty této třídy aparátů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram