Test fototiskárny Epson Stylus Photo R300

Fototiskárna Epson Stylus Photo R300 je navržena tak, aby uspokojila požadavky nejen řadových majitelů digitálních fotoaparátů, ale i náročných fotoamatérů. Umožňuje jak rychlý přímý tisk upomínkových fotografií formátu 10x15 cm (z paměťové karty, i připojeného fotoaparátu nebo externího USB zařízení), tak i kvalitní tisk do formátu A4 pro uživatele s nadstandardními nároky na technické zpracování či fotoamatéry s výtvarnými ambicemi...

… S volitelným adaptérem lze používat i bezdrátový tisk ze zařízení disponujícími rozhraním Bluetooth. Kvalita tisku je zaručena použitím šestibarevné technologie firmy Epson, na doporučených fotopapírech je rozlišení až 5760 DPI. Pro ekonomiku provozu jsou příznivé oddělené náplně pro jednotlivé barvy.

Úvod

Náročnější uživatel digitálního fotoaparátu logicky začne po určité době uvažovat o zakoupení fotografické tiskárny. Pokud se nespokojí s tisky formátu 10×15 cm, nabízejí se fototiskárny do formátu A4 jako vhodná volba. Trojlístek renomovaných producentů fototiskáren vyrábí zařízení v různých kvalitách a s různým vybavením, dokonce i v kombinacích typu „vše v jednom“. Omezíme-li se na čisté fototiskárny do formátu A4, pak máme volbu mezi dvěma typy – první je určen pro běžné uživatele a druhý pro náročné fotoamatéry s poloprofesi­onálními ambicemi. Průměrný uživatel bude požadovat pokud možno univerzální fototiskárnu, která tiskne nejen přímo, bez počítače z paměťových karet, připojeného fotoaparátu, eventuálně i bezdrátově a přitom bude občas tisknout náročnější obrázky z počítače a bude pracovat s nějakým tiskovým programem se základní možností editace fotografií.

Firma Epson v současné době nabízí pro tuto skupinu fotografů tiskárnu Epson Stylus Photo R300, které je věnován tento test.

Konstrukce

Čelní pohled

Součástí dodávky je kromě vlastní tiskárny adaptér pro tisk na CD a DVD, základní tištěné informace o instalaci a provozu tiskárny, CD s ovladači tiskárny, tiskovým software a uživatelskou dokumentací v elektronické formě. Je přiložen napájecí kabel a USB kabel pro připojení k počítači.

Tiskárna je z kvalitního plastu, sympatický je střízlivý design a účelné rozmístění ovládacích prvků.

Tiskárna má společný vstupní zásobník papíru jak pro formát 10×15 cm či větší do formátu A4. Po nastavení funkce výměny kazet a odklopení víka jsou přístupné jednotlivé inkoustové náplně.

Inkoustové kazety

Na pravé straně zepředu jsou seshora pod sebou :

  • černobílá LCD obrazovka, která slouží pouze ke komunikaci s uživatelem při výběru funkcí, nikoliv ke zobrazení náhledů fotografií
  • sada tlačítek pro výběr fotografií a nastavení způsobu přímého tisku, síťový vypínač a tlačítko pro spuštění tisku
  • zásuvky pro paměťové karty
  • USB 2 zásuvka pro připojení digitálního fotoaparátu; do ní lze připojit volitelný Bluetooth adaptér pro bezdrátovou komunikaci

Tiskárna akceptuje paměťové karty CompactFlash® , xD-Picture Card™, Smart Media™, SD Memory Card, MultiMediaCard, MagicGateMemo­ryStick, Memory Stick®, Memory Stick PRO™, IBM Microdrive™.

Displej a ovládací prvky Vstupy

Pro potiskováni CD a DVD je třeba připojit adaptér, který je součástí dodávky.

Epson R300

Na zadní straně tiskárny je vpravo zásuvka pro připojení síťové šňůry, vlevo USB zásuvka pro připojení k počítači. Nad ní je zásuvka pro volitelný náhledový barevný LCD monitor, který se instaluje za standardní černobílý LCD monitor.

Zadní pohled

Tiskárna má zabudovaný zdroj uvnitř skříně, který se vypíná hlavním vypínačem. Uživatel tedy není obtěžován zdrojem, který překáží někde zpravidla pod stolem a je neustále pod síťovým napětí, což je notorický konstrukční nešvar u některých výrobců tiskáren.

Volitelné příslušenství

K tiskárně lze dokoupit náhledový barevný monitor o úhlopříčce 2,5 (C12C860013) a Bluetooth adaptér C12C824142, který se v současné době prodává za cenu kolem 2000 Kč a náhledový LCD monitor (C12C860013) 2,5" .

Spotřební materiál

Tiskárna používá separátní kazety pro tyto barvy:

černou T0481
azurovou T0482
purpurovou T0483
žlutou T0484
světle azurovou T0485
světle purpurovou T0486

Doporučené fotografické papíry pro tuto tiskárnu lze nalézt na adrese www.epson.cz

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • a 3
    a 3
    13.06.2005 16:07

    já jsem si sice koupil Canon Pixmu 4000, ale při té příležitosti jsem se dozvěděl, že Epson má nějakou akci na R300 a cenově pak vyjde okolo 2500. Je to do konce června a info mám z firmy Microsun (Praha, Slezská ul.). Tak kdo chcete tiskout a dobře nakoupit, pospěšte.

  • Martin Rada jmr
    Martin Rada jmr
    16.06.2005 11:48

    Jen taková drobnost: V článku je napsáno "... Používá pigmentové inkousty, u kterých firma zaručuje dlouhodobou trvanlivost tisků.". Pokud se nepletu (mám tuto tiskárnu doma) tak používá inkousty Dye, což jsou inkousty na bázi barviva nikoliv pigmentové.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram