Test digitální zrcadlovky Canon EOS 350D

Jednou z nejzajímavějších novinek letošního veletrhu PMA je jistě nová digitální zrcadlovka Canon s označením EOS 350D, která je určena především náročným amatérským fotografům. V čem je vylepšena oproti předchozímu velmi úspěšnému a populárnímu modelu EOS 300D a jak se osvědčila při praktickém provozu, to se dozvíte v následujícím redakčním testu. Novinku Canon EOS 350D si přijďte prohlédnout v praxi - při fotografování modelek ve dnech 13. až 15. dubna na Interkameře 2005 ve Veletržním paláci v Praze 7 - Holešovicích v našem studiu FotoAparát.cz hned vedle České hospody.. FotoAparát.cz Vám stejně jako v případě Canon EOS 1Ds Mark II přináší jako první médium v České republice podrobný test nové zrcadlovky EOS 350D.

Úvod

Obrázek č. 1: Canon EOS 350D Obrázek č. 2: Canon EOS 350D zezadu

Konečně se přiblížila doba, kdy nabídka digitálních zrcadlovek začíná být dostatečně široká ve všech kategoriích a kdy také cenová hladina některých přístrojů začíná být dostupná i pro řadové české amatérské fotografy. Skutečně velkým přínosem v této oblasti je také nový fotoaparát Canon EOS 350D, který je vybaven širokou nabídkou funkcí a přitom si zachovává velmi příznivou cenu, která už dosáhla hladiny nejvyšší třídy kompaktních aparátů. Zakoupit jej lze i v cenově zvýhodněném setu se základním objektivem Canon EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 II, u kterého koncové označení napovídá, že se jedná o druhou verzi předchozího objektivu. Pojďme ale již k samotnému testu.

Obrázek č. 3: Úchopová strana Obrázek č. 4: Levá strana

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Mechanické provedení a design jsou velmi podobné jako u předchozího modelu EOS 300D. Novější 350D je však překvapivě ještě o něco menší a lehčí. Rozměry jsou 127×94×64mm při hmotnosti 540g. Srovnání rozměrů obou aparátů je zřejmé na ukázkovém snímku č.5.

Obrázek č. 5: Canon EOS 300D a 350D

Tělo má klasickou koncepci, obvyklou pro zrcadlovky s výměnnými objektivy a vyrábí se v černém a stříbrném provedení (podle informací z českého obchodního zastoupení se ale bude v ČR prodávat prozatím jen provedení v černé barvě). Použitým materiálem většiny celého těla je plast, pouze část vnitřního šasi je z ocelového plechu. Subjektivně bych ale řekl, že celkové provedení je kvalitnější a s lepší povrchovou úpravou než u předchozího modelu. Všechny důležité spojovací body (bajonet pro objektivy, stativový závit a botka blesku) jsou ale také kovové. Ergonomicky je tělo velmi povedené ale spíše pro drobnější ruce menších fotografů a především fotografek (zkoušel jsem ho nechat osahat na srazu našeho serveru v Brně a dámy si opravdu velmi pochvalovaly), urostlejším uživatelům už ale bude asi připadat přeci jen příliš malé a lehké. Celkovou velikost, hmotnost ale i vertikální úchop aparátu je však možné vylepšit přídavným bateriovým gripem BG-E3, který lze naplnit šesti tužkovými AA bateriemi nebo dvěma Li-ion bateriemi NB-2LH, které se jinak používají do těla aparátu bez gripu jednotlivě. Kromě úchopu se tak zlepší i kapacita zdroje a grip má navíc i vlastní vertikální spoušť a stativový závit. Samotný grip i jeho instalaci na fotoaparátu si můžete prohlédnout na ukázkách č.6 a 7.

Obrázek č. 6: Bateriový grip BG-E3 Obrázek č. 7: S vertikálním gripem

Také rozmístění ovládacích prvků je tradičně dobře vyřešeno s velkým ohledem na logiku, ergonomii a zvyklosti uživatelů zrcadlovek Canon. Všechny ovladače mají jasně rozeznatelné dorazy a jsou i dobře popsané obvyklými ikonkami. Horní straně vévodí vpravo velký otočný přepínač expozičních režimů, okolo nějž je umístěn i hlavní vypínač celého přístroje na (toto umístění vypínače na horní straně přístroje však nepovažuji za nejšťastnější). Uprostřed je vyskakovací vestavěný blesk a botka pro externí blesk (či jiné příslušenství). Vpředu je zase kolečko pro volbu hodnot v jednotlivých složkách a tlačítko spouště. Po stranách aparátu jsou vlevo gumovou krytkou dobře kryté konektory pro připojení kabeláže a vpravo dvířka slotu pro paměťové karty CompactFlash nebo disky Microdrive. Vespod je komora pro Li-ion baterii NB-2LH a stativový závit, který je v optické ose objektivu, pro snazší práci s panoramaty. Na přední straně je bajonet pro uchycení objektivů typu EF a EF-S se zajišťovacím tlačítkem. Dále je tu senzor pro příjem signálu z IR bezdrátového dálkového ovládání RC-1 nebo RC-5. Aparát lze ale ovládat i pomocí kabelové elektronické spouště RS-60E3.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    02.01.2006 15:59

    pisali ste ze sa da Předsklopit zrcadlo... ako presne? pleas odpiste mi niekto.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.01.2006 07:14

    rudka: Je to v uzivatelskych funkcich ....

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:47

    je tu spomenute ze sa da u 350-ky predsklopit zrkadlo..
    pleas napise mi niekto ako kde sa to robi?

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:48

    hops ved to som uz sem pisal.?:D
    ale prsne kde to najdem... mohol by si mi to pleas napisat?

  • Bazén
    Bazén
    14.03.2006 03:05

    Budu teď kupovat buď Canon 350D nebo Nikon D70s a čtu fóra jak blbej, ale stále nejsem rozhodlej :-( pokud mě někdo (autor) poradí budu nadosmrti zavázán, díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram