2.1.4. Základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu

Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje čtvrtým dílem, kde si představíme základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu. Většinou jde o pomůcky dobře známé, nenáročné na údržbu a mohou být všechny pohromadě přenášeny na jedné větší fotomisce.

Nůžky

Nůžky nedělit s rodinou

Kupte si takové nůžky, se kterými se vám bude dobře manipulovat i po tmě. Doporučuji mít jedny vlastní kvalitní a nedělit se s nimi s celou rodinou.

Vývojnice s cívkou

Vývojnice s cívkou Cívka

Bez vývojnice s cívkou to nejde. Pokud pořídíte kvalitní, ale poměrně drahé JOBO nebo Paterson, tak si ušetříte spoustu nervů s tekoucími plastimatkami, do kterých se negativ většinou nesouká právě ochotně a často je potřeba mít pevné nervy. Pokud jste nuceni používat nějakou starou příšeru, tak alespoň mnohokrát trénujte „nasucho“. To je potřeba i s Jobem, ale do něj se souká film podstatně snáz. Mám zkušenost, že právě otázka, jestli dokážete dostat potmě film do vývojnice bez toho, aniž byste ho poškrábali a poťapali, je to, co začátečníky nejvíce trápí a odrazuje je od toho zkusit vyvolání sami. Věřte, že to dokážete. Není to nic složitého. A dál je to jen lití něčeho dovnitř a ven do té černé bandasky s červeným víčkem, to už je opravdu triviální.

Miska 24×30

Přestože je možné pracovat se všemi chemikáliemi v obýváku na stole, pro klid v rodině je lepší poskládat lahvičky se vším příslušenstvím právě do fotomisky. Fleky od vývojky jsou temně hnědé, velmi vytrvalé a nepotěší žádnou hospodyňku. Ustalovač na koberci také zanechává památku na dlouhou dobu.

Odměrka 500ml

Odměrka

Odměrka 500ml s takovým členěním, abyste byli schopni například nalít 75 ml vývojky a doplnit do 300 ml destilovanou vodou. Chybná koncentrace má za následek nekorektní dobu volání a ve výsledku podvolaný nebo převolaný negativ. A podle Murphyho se chyby zásadně sčítají, takže nepočítejte s tím, že se náhodou dvě chyby (koncentrace/čas/te­plota/intenzi­ta překlápění) vyruší. Samozřejmě vždycky dbejte na čistotu odměrky a pozor na kontaminaci vývojky ustalovačem (třeba při lití stejným trychtýřem).

Trychtýř

Trychtýř je neocenitelný drobný pomocník. Pokud máte pevnou ruku, tak to jde i bez něj, ale myslím, že tady není potřeba pokoušet štěstí. Pozor jen, aby byl vždycky důkladně opláchnutý.

Stopky

Stopky

Budete měřit čas s přesností na vteřiny, a hlavně sledovat celkovou dobu volání, která se těžko hlídá na kuchyňských hodinách. Doporučuji jakékoli digitálky se stopkami, s vteřinovou ručičkou bych si osobně netroufl např. na volání, kdy je potřeba překlápět prvních deset minut po minutě, a pak do konce po minutě a půl.

Teploměr

Udržení teploty je nezbytnou podmínkou pro správně vyvolaný negativ. Teploměr by měl být přesný, jinak riskujeme trvalou frustraci z kontrastních nebo jinak nekvalitních negativů. Jeden stupeň teploty je velký rozdíl ve výsledku.

Kbelík na temperování/Led­nička

Kbelík na temperování a lednička úzce souvisí s teploměrem. Je pošetilé si myslet, že když nalijete přesně 20 stupňů teplou vývojku do studené vývojnice, tak se její teplota nezmění. Při 20 minut dlouhém volání už může teplota okolí ohřát lázeň o dva – tři stupně. Já osobně v létě, pokud je horko, odkládám občas vývojnici do lednice (hrubý odhad, není zase potřeba být přespříliš paranoidní) a v zimě nevolám, pokud není v bytě 20 stupňů (zatím jsem vždycky nějakou místnost s vhodnou teplotou objevil).

Smáčedlo + 5ml injekční stříkačka

Smáčedlo a 5ml injekční stříkačka

Použití smáčedla zaručuje, že destilka po posledním praní sjede z filmu bez nutnosti stírání, a tím i rizika poškrabání. Pozor cívku, která byla ve smáčedle, je nutné velmi pečlivě vyprat. Vývojka při styku se smáčedlem intenzivně pění a to nemůže negativu prospět. Já používám Ilfotol, ale slyšel jsem na něj různé (místy i nepěkné) názory. Vzhledem k tomu, že jsem ho koupil litr a na jeden film spotřebuji 2ml, tak ho budu používat ještě dlouho. U smáčedla je potřeba dodržet přesně koncentraci. Protože se udává často velmi malá (jako 1+200 apod.), je potřeba odměřovat injekční stříkačkou. Nikdy nedávejte smáčedla více.

Háček na zavěšení filmu

Háček na zavěšení filmu

Dva háčky na zavěšení filmu jsou tím posledním, co budete potřebovat. Prodávají se v páru, ten těžší se dává vespod. Negativ je dobré na koncích mírně založit proti směru přirozeného ohýbání, aby se míň kroutil.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    Autor
    23.02.2005 16:13

    Já mám rtuťovou rychloběžku s dělením po 0,1 stupně.

  • RHx - staromilec
    RHx - staromilec
    23.02.2005 21:27

    Teploměry - www.conrad.cz, hledat "teploměr" to je sortiment! Taky jsem nevěděl... RHx

  • vistanda
    vistanda
    28.08.2005 11:21

    pěkně napsaný článek;k čištění prací vody jsem si před 20-ti lety vyrobil ze silonové kulatiny filtr,dovnitř silonové drátěnky na nádobí,mezi ně obyčejná vata,fungovalo bez problému.

  • thonik tonik
    thonik tonik
    21.05.2006 19:59

    pekny clanek..

    chtel jsem se zeptat (sice blbe, ale..:), na kolik vyjde vyvolani jednoho filmu. podedil jsem nejake vybaveni fotokomory a po precteni techto clanku mi to laka jeste vic... predem dekuji

  • Jan Tomandl
    Jan Tomandl
    03.06.2006 21:55

    Filtry na kávu jsem zkusil :-( Puští vlákenka papíru (v kafi nejsou vidět, na filmu ano!!!). Na druhou stranu, jako smáčedlo užívám 2-3 kapky leštidla do myčky na nádobí. (Platí manželka). Tom.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram