Test digitálního fotoaparátu Canon PowerShot A95

Canon Powershot A95 je kompaktní digitální fotoaparát s 5 Mpix senzorem. Jedinečným znakem tohoto přístroje je velký výklopný display. A95 je zajímavá alternativa pro vás, kdo potřebujete malý nenápadný fotoaparát pro reportáže, dokument nebo snímky zblízka. Fotoaparát, kterým můžete fotografovat v nejrůznějších polohách, aniž byste jej museli přikládat k oku. Test je koncipován jako uživatelský.

Poslední nejnadupanější model řady A – Canon PowerShot A95 jsem obdržel úhledně poskládaný v krabici. Základní balení dále obsahovalo podrobný manuál, řemínek na ruku, USB kabel, AV kabel, čtyři alkalické baterie a dvě CD se softwarem. Součástí je standardně i 32MB CF I karta.

Manuál je velmi podrobný a při vyhledávání neznámé funkce fotoaparátu jistě nezklame.

Základní charakteristika fotoaparátu

5 megapixelový kompaktní přístroj s maximálním rozlišením 2592×1944 bodů, trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 38 – 114mm ekvivalentních 35mm filmu, světelností 2,8–4,9 a CCD čipem o velikosti 1/1,8“.

Tělo fotoaparátu

obr. 1

Tento model převzal tvar těla po svých předchůdcích. Rozměry 101×65×35 mm je stále ještě dostatečně malý. Tělo je celokovové s obvyklým plastovým stativovým závitem. Umístění ovladačů je řešeno vzhledem k přítomnosti výklopného 1,8“ displeje velmi rozumně a vše je na dosah prstů. Fotoaparát se velmi dobře drží a výborně padne do ruky. U testovaného kusu se viklal kryt CF karty, který nepůsobil příliš bytelně.

Velkou předností je 1,8“ (46mm) veliký výklopný displej, kterým lze otáčet ve všech směrech a rovinách. Se svými 118 000 body je pro komponování záběru dostatečný, ale pro manuální ostření toto rozlišení nepostačuje. Pro přesné doostření je však možno automaticky (volba v menu) zvětšit střední část obrazu.

Objektiv

obr. 2: ISO 50

A95 má objektiv s rozsahem 7,8–23,4 mm (ekvivalent 35mm filmu: 38–114 mm), 6 členů v 5 skupinách (2 asférické členy), minimální světelnost 2,8 pro nejkratší a 4,9 pro nejdelší ohnisko. V zasunutém stavu vystupuje cca 5mm z těla. Vedle něj je tlačítko na uvolnění krytu bajonetového závitu pro připojení dalšího příslušenství (obr. 2). Digitální zoom má maximální koeficient cca 4×.

Zaostřování

Automatické zaostřování za objektivem (TTL) ostří dle mých měření v minimální vzdálenosti měřené od objektivu:
Normální režim při 38 mm – 32 cm, při 114 mm – 42 cm.
Režim makro při 38 mm – 4 cm, při 114 mm – 23 cm.

Představu o velikosti snímané plochy si můžete udělat z následujících obrázků:

obr. 3: 38mm, makro obr. 4: 114mm, makro
obr. 5: 38mm, normální režim ostření obr. 6: 114mm, normální režim ostření

V MENU je možné navolit inteligentní 9ti bodový AF (vybere sám vhodný bod), bodový autofokus s fixní volbou středu nebo bodový autofokus s manuálním nastavením libovolného segmentu. Právě poslední zmíněná možnost je vzhledem k jemnosti kroků asi ne příliš využitelná. Fotograf spíše zvolí ostření pomocí středového segmentu a v případě, že ostřený objekt leží mimo střed, zafixuje polohu namačknutím spouště, a pak pootočí fotoaparátem. Je možné zvolit i manuální ostření. Za špatných světelných podmínek si fotoaparát může přisvítit zaostřovaný objekt pomocným světlem, které je umístěno pod bleskem. Tuto funkci je možné vypnout v menu.

LCD

obr. 7

Na snímanou scénu se můžeme dívat buď pomocí LCD displeje nebo průhledovým hledáčkem, jehož zorné pole se automaticky přizpůsobuje optickému zoomu. Řekl bych, že LCD má tendenci ukazovat snímanou scénu světlejší, než ji následně exponuje. Než jsem si na to zvykl, měl jsem většinu fotek, které jsem fotil v režimu plně manuálního nastavení, podexponovanou. Pravdou je, že mě na to upozorňovala informace na displeji i s hodnotou podexpozice. S barevným podáním barev na LCD jsem byl spokojený.

CCD

CCD má velikost 1/1,8“, patří v této třídě fotoaparátů tedy k těm větším. Jeho maximální rozlišení je 2592×1944 bodů. Citlivost automatická nebo volitelná z hodnot 50, 100, 200, 400 ISO.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • fero33 fero33
    fero33 fero33
    03.01.2005 17:11

    Myslim, ze je plastovy a nie celokovovy. Platovy zavit nie je ziadnou nevyhodou

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    03.01.2005 20:30

    Pokud fotíte především ze stativu, pak je plastový závit jistě nevýhoda.

  • Martin Bisa
    Martin Bisa
    04.01.2005 06:50

    Já v tom mám jasno. Zatím fotím A60, ale jednoznačně bude následovat A95. Už se těším na výklopný displej, když jsem si tudle musel kleknout do potoka abych komponoval záběr, nebylo to nic příjemného. Oceňuji co se dá z tak kompaktních rozměrů vytáhnout. Pravdou ale je, že nejsem žádný profík a po "pořádném" foťáku ani netoužím. :-)

  • Josef Uher
    Josef Uher
    16.01.2005 21:56

    Jen male upresneni: s Windows XP muzu stahovat obrazky i bez instalace softwaru z dodaneho CD. Neni tedy potreba ani ctecka CF karet.

  • Pavel Jisl
    Pavel Jisl
    17.01.2005 19:56

    Mám ho a jsem velice spokojený.
    Ale baví mě, že se o něm stále mluví, jako o "malém, nenápadném" foťáku :-) To mi nepřijde.
    Také se mi příliš nezdá, že se zde odvoláváte na "vyšší" doporučenou cenu 12 990,- Já ho kupoval v listopadu 2004 a to stál 11 500 (já ho měl teda těsně pod 11000 :-), což je cena, za kterou se dá koupit i teď (leden 2005). A to je o 2 tisíce méně...
    S tím plastovým stativovým závitem je to pravda, trochu se toho do budoucna obávám.
    Ale jinak skvělý foťák, na tužkovky vydrží dlouho a už se mi i designově líbí :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram