Test digitálního fotoaparátu HP Photosmart M407

Fotoaparát HP Photosmart M407 rozšiřuje novou řadu digitálů od HP, navazující na velmi úspěšný model HP R707, vyznamenaný zlatou medailí DIWA na letošní PhotoKině. HP M407 je se svými 4 Mpx určen pro fotografy bez zkušeností, kteří potřebují jednoduše prezentovat své snímky na webu a vybrané bez problémů tisknout. V článku najdete podrobný test.

Úvod

HP Photosmart M407

HP Photosmart M407 mi zapůjčila firma AMDEN s.r.o. Základní balení kromě fotoaparátu obsahovalo: řemínek, USB kabel, A/V kabel, 2× nabíjecí NiMh baterii typu AA, CD s programem HP Image Zone 4.0 a český návod k použití. Jak je již zvykem, návod je přehledný, jednoduchý a poskytuje veškeré informace o použití a možnostech fotoaparátu. Doporučená cena je dnes: 6490,–Kč nebo 8380,– Kč s Dock Station.

Konstrukce

HP Photosmart M407 Spodní stěna
Zadní stěna

Tělo – Tělo HP M407 je z odolného plastu v kombinaci stříbrné a tmavě šedé barvy. Je dobře ergonomicky navržené, tak jako všechny fotoaparáty této řady. Je třeba si zvyknout na mírně protáhlý tvar těla. Všechny ovladače jsou v dosahu prstů, pro ovládání musíme použít obě ruce.

Displej je umístěný tak, aby zbytečně nepřicházel do kontaktu s obličejem a rukama. Tlačítka jsou plastová, působí trochu laciným dojmem, ale svoji funkci plní. Hlavní vypínač je posuvný, u testovaného fotoaparátu mírně drhnul o kryt, bylo mu třeba trochu pomoci. Objektiv je zapuštěný do těla tak, že v zavřeném stavu vystupuje z těla jen malý nálitek. Automatickou krytku má objektiv vestavěnou ve své konstrukci. Kromě objektivu je na čelní stěně umístěn reflektor vestavěného blesku, optický hledáček, mikrofon a LED dioda.

Na horní stěně jsou dvě spouště, větší pro fotografování, menší pro zvukový videozáznam. Na pravé stěně je pod robustními plastovými dvířky prostor pro dvě AA baterie a SD/MMC paměťovou kartu. Na levé stěně najdeme pod gumovým krytem konektor USB/AV a konektor pro připojení externí nabíječky. Na spodní stěně je pouze stativový závit a konektor propojení s Dock Station.

Pro nás je nejzajímavější zadní stěna, na které jsou soustředěné všechny nastavovací prvky HP M407. Není jich mnoho. Kromě optického hledáčku bez dioptrické korekce jsou pod ním vlevo od displeje tlačítka nastavení blesku, programů, samospouště a připojení k tiskárně nebo k odeslání souboru. Nad displejem najdeme tlačítka režimů foto a playback, vedle nich pak posuvné tlačítko Power, určené k zapínání a vypínání fotoaparátu. Vpravo od displeje je ovládání zoomu, sdružené s ovládáním zobrazení při playbacku a křížový volič s potvrzovacím tlačítkem OK a se vstupem do Menu. Ovládání je opravdu propracované s důrazem na jednoduchost a přehlednost. I začátečník se v něm po krátkém seznámení bez větších problémů orientuje. Rozměry a hmotnost: 107mm (š) x 53 mm (v) x 36 mm (t) a hmotnost: 146 g bez akumulátorů a karty. HP M407 není fotoaparát do kapsičky u košile, ale díky nízké váze je možné jej nosit všude s sebou.

Objektiv a CCD čidlo – Do těla HP M407 je pevně zabudován malý objektiv HP 3× zoom F2,9–4,8 / 6,25 – 17,25mm (ekvivalentní 40 – 111 mm na 35 mm fotoaparátu). Digitální zoom prodlouží max ohnisko až 6×, ovšem s patřičným snížením kvality snímku. HP to nijak nezastírá a ukazuje na displeji, jaká část z plného rozlišení je aktivní. Čidlem je 1/2,5” CCD s 4,23 miliony pixelů. Citlivost je automaticky nebo manuálně nastavována mezi 100 – 400 ISO. HP M407 má vestavěnou paměť 16 MB, do které lze volitelně snímat a přesouvat z ní obrázky na paměťovou kartu (proto nemá žádnou paměťovou kartu v příslušenství).

Pozn.: V testu HP R707 chyběla informace o výrobci objektivu. Podle posledních zpráv je to Konica.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram